Regnskyl, som vi har set dem i de senere år, overbelaster kloaksystemerne og fører til oversvømmelser. De offentlige kloakker kan nemlig ikke rumme de store vandmængder. Men der er gode muligheder for at forebygge oversvømmelser.
Vand, som ikke kan løbe væk, kan forårsage store skader. Fx skimmelsvamp, som er en af de mere generende følger af fugtige og våde kældre. Heldigvis er det muligt at formindske risikoen for oversvømmelser. Samtidig kan regnen bruges til mere nyttige formål.
Adskil spildevand fra kloakvand
De fleste ejendomme har en fælles kloak, som skal lede spildevandet væk fra de fælles faldstammer. Det er også ret almindeligt, at samme kloak skal tage imod regnvand fra tagrender og nedløbsrør. Det belaster det offentlige kloaksystem, som har svært ved at aftage så store mængder vand.
Men det er muligt at lette presset på kloaksystemet. Man kan fx adskille regnvandet fra spildevandet og etablere en faskine. Et centralt tilbageløbsstop kan desuden være med til at sikre, at det er regnvand og ikke vand fra kloakken, som er årsag til eventuelle oversvømmelser.
Faskiner
En faskine er et anlæg, som tillader regnvandet at løbe ned i et hulrum under jorden. Faskinen kan forbedre afløbsforholdene og aflaste kloakken.
Fra hulrummet kan vandet enten langsomt sive ned i grundvandet, eller det kan ledes over i en vandtank. Vandet fra tanken kan fx bruges til tøjvask i et fælles vaskeri.
Selvom en faskine også kan løbe over fx ved skybrud, så letter den belastningen på kloakken. Det gavner miljøet og styrker vores grundvandsressourcer.
En faskine kan spare penge
Der er penge at spare ved at etablere en faskine. I nogle tilfælde bliver det billigere at skille sig af med kloakvandet og der kan være fordele ved at genanvende regnvandet. Men frem for alt kan man minimere risikoen for kloakvand i kælderen.